Tramín červený
    zpět na hlavní stránku
Synonyma: Gewürztraminer, Clevner, Savagnin rose, Mala dinka
Zápis v LRO: od 1941
Původ: velmi stará odrůda

List: malý, téměř kulatý, laloky často jen naznačené, listy zvlněné, hrubé, na rubu ochlupené, řapíkový výkrojek většinou uzavřený

 

Hrozen: malý, krátký, široce křídlatý, krátká stopka



Bobule: malá, kulatá, slupka
je silná růžové barvy, dužina tekutá
Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní pupeny: krátká internodia, tmavohnědé, čárkované



Začátek rašení: druhá polovina dubna, včelka zelenobílá, silně ochlupená



Růst: bujný, mnoho zálistků zahušťuje keře, vrchol zelenobílý, ochlupený


Odolnost k mrazům: dobrá
Odolnost k chorobám: náchylnější spíš na oidium než perenosporu, odolná plísní šedé
Odolnost proti škůdcům:
Kvetení: polovina června, při chladném počasí sprchává
Zrání: pozdní, v půlce října. Hrozny jsou odolné proti plísni šedé, což umožňuje ponechat hrozny dlouho na keřích a dosáhnout vysoké cukernatosti (21-25
ºČNM).
Plodnost: malá
Víno: výrazně odrůdově aromatické, někdy trpí nedostatkem kyselin
Poloha a půda: náročná odrůda, vyžaduje úrodné půdy s malým množstvím vápníku a teplé polohy
Podnož: SO4
Řez: vyhovuje vysoké vedení
Poznámky: pro schopnost dosáhnout vysoké cukernatosti je často používána pro tvorbu novošlechtění (v LRO je Pálava a Děvín), jedna z mála odrůd vhodných pro tzv. ekologické vinohradnictví. Tramín je velmi stará odrůda, její bílá varianta Tramín bílý (Brynšt) byla ve středověku velmi rozšířená, dnes prakticky vymizela.

Literatura: Pomologický atlas, Kutina Josef 1991
                Vinohradnictví - odrůdy révy vinné, Pavloušek P., MZLU 1999
                Ekologické vinohradnictví, Sedlo J., 1994

Ampelografická charakteristika podle European Vitis Database: Gewurztraminer

zpět na hlavní stránku
doplňky, opravy, připomínky:
autor: Ján Matiašovic
         David Urbásek