Rulandské bílé
zpět na hlavní stránku
Synonyma: původní a správnější název je Burgundské bílé, pinot blanc

Zápis v LRO: od r. 1941 jako směs klonů Burgundského bílého a Chardonnay

Původ: pupenová mutace Rulandského šedého, vznik asi v 14. století v Alsasku

List: mělce 3-5 laločnatý, povrch zvlněný, na rubu lehce ochlupený, řapíkový výkrojek
tvaru V, otevřený, žilky u řapíkového výkroje jsou lemované listovou čepelí (u Chardonnay tvoří žilky okraj listu a rub listu je hladký)



Hrozen: střední velikosti, hustý, kónický



Bobule: jemná slupka, zelenožluté, sladké, jemně aromatické
Semeno:
Jednoleté dřevo
a zimní pupeny: hnědé dřevo, kratší internodia, tupé pupeny



Začátek rašení: polovina dubna, včelka silně ochlupená, zelenobílá, lehce narůžovělá



Růst: střední až bujný, málo zálistků, vrchol zelenobílý, ochlupený



Odolnost k mrazům: slabší k jarním
Odolnost k chorobám: husté hrozny a jemná slupka bobulí jsou příčinou citlivosti k hnití při deštivém počasí, jinak se udává dobrá odolnost k plísní šedé, slabší k oidiu
Odolnost proti škůdcům:
Kvetení: polovina června
Zrání: koncem září až začátkem října
Plodnost: dobrá
Víno: jemně aromatické, většinou svěží kyseliny
Poloha a půda: teplé polohy i půdy, s vyšším obsahem vápníku
Podnož: do chudších K5BB, jinak Teleki 5C a SO4
Řez: vyžaduje dlouhé tažně, vhodné je vysoké vedení
Poznámky: v
Pomologickém atlasu (Kutina Josef 1991) vydaném před oddělením Rulandského bílého a Chardonnay u nás, je pod tehdy platným názvem Burgundské bílé popsáno spíš Chardonnay.
Literatura: Vinohradnictví - odrůdy révy vinné, Pavloušek P., MZLU 1999
               
Pomologický atlas, Kutina Josef 1991
zpět na hlavní stránku
doplňky, opravy, připomínky:
autor: Ján Matiašovic