Nero
zpět na hlavní stránku
Synonyma: Néro
Zápis v LRO: ne
Původ: Eger2 (semenáč S.V. 12375) x (Medoc noir x Čabanská perla), 1965, Maďarsko




List: středně velký, troj až pětilaločnatý. Řapíkový výkrojek otevřený. Na rubu list hladký, žilky mírně štětinaté.

 

Hrozen: středně velký, kuželovitý, středně hustý na dlouhé stopce



Bobule:
modročerná, střední velikosti, při řezu na čípky malá. Dužina je řídká, sladká, výborné chuti. Při konzumaci plně vyzrálých hroznů vadí velká semena, která na začátku zralosti nejsou tak patrná.

Semeno: velké

Jednoleté dřevo a zimní pupeny: červenohnědé



Začátek rašení: střední, včelka jen mírně ochlupená, zelená s načervenalým tónem



Růst: bujný, vrchol žlutozelený, načervenalý, hladký bez ochupení



Odolnost k mrazům: dobrá
Odolnost k chorobám: dobrá k oidiu a peronospoře, slabší k šedé hnilobě, za příznivých podmínek je možné pěstování bez chemické ochrany.
Mladé výsadby mohou trpět nedostatkem hořčíku.
Odolnost proti škůdcům: hrozny jsou atraktivní pro vosy a ptáky
Kvetení: 
Zrání: velmi rané, začíná v polovině srpna, koncem září dosahuje vysoké cukernatosti
Plodnost: střední
Víno: stolní odrůda s potenciálem pro výrobu vína. Chuť bobulí je velmi dobrá, připomíná Merlot. Už v polovině září dosahuje vysoké cukernatosti.
Poloha a půda: méně náročná na polohu, vyžaduje úrodné a přiměřeně vlhké půdy
Podnož: vhodné středně vzrůstné podnože
Řez: na dlouhé tažně, při krátkém řezu jsou hrozny méně atraktivní, menší s menšími bobulemi
Poznámky: má vysoký obsah resveratrolu jak v bobulích, tak ve víně

Literatura: Encyklopedie révy vinné, P. Pavloušek 2007
                Ampelografia Slovenska, 2005


zpět na hlavní stránku
doplňky, opravy, připomínky: 
autor: Ján Matiašovic
         David Urbásek