Nero
Synonyma: Néro
Zápis v LRO: ne
Původ: Eger2 (semenáč S.V. 12375) x (Medoc noir x Čabanská perla), 1965,
Maďarsko
List: středně velký, troj až pětilaločnatý.
Řapíkový výkrojek otevřený. Na rubu list hladký, žilky mírně
štětinaté.
Hrozen: středně
velký, kuželovitý, středně hustý na dlouhé stopce
Bobule: modročerná, střední velikosti,
při řezu na čípky malá.
Dužina je
řídká, sladká, výborné chuti. Při konzumaci plně vyzrálých hroznů vadí
velká semena, která na začátku zralosti nejsou tak patrná.
Semeno: velké
Jednoleté dřevo a zimní pupeny: červenohnědé
Začátek
rašení: střední, včelka jen mírně ochlupená, zelená s načervenalým tónem
Růst: bujný, vrchol žlutozelený, načervenalý, hladký bez
ochupení
Odolnost k mrazům:
dobrá
Odolnost k chorobám: dobrá k oidiu a peronospoře, slabší k šedé
hnilobě, za příznivých podmínek je možné pěstování bez chemické ochrany. Mladé výsadby mohou trpět nedostatkem hořčíku.
Odolnost proti škůdcům: hrozny jsou atraktivní pro vosy a ptáky
Kvetení:
Zrání: velmi rané, začíná v polovině srpna, koncem září dosahuje vysoké cukernatosti
Plodnost: střední
Víno: stolní odrůda s potenciálem pro výrobu vína. Chuť bobulí
je velmi dobrá, připomíná Merlot. Už v polovině září dosahuje vysoké cukernatosti.
Poloha a půda: méně náročná na polohu, vyžaduje úrodné a přiměřeně
vlhké půdy
Podnož: vhodné středně vzrůstné podnože
Řez: na dlouhé tažně, při krátkém řezu jsou hrozny méně atraktivní,
menší s menšími bobulemi
Poznámky: má vysoký obsah resveratrolu jak v bobulích, tak ve víně
Literatura: Encyklopedie révy vinné, P.
Pavloušek 2007
Ampelografia Slovenska, 2005
zpět
na hlavní
stránku
doplňky, opravy,
připomínky:
autor: Ján Matiašovic
David Urbásek