Muškát žlutý
s určením této odrůdy si nejsme jistí
zpět na hlavní stránku

Synonyma: v různých zemích mnoho synonym; Muscat belyj, Muscat ljunel, Chungi, Gelber Muscateller, Sárga muskotály ....
Zápis v LRO: od 1941 do rozdělení Československa, dnes jen na Slovensku pro Tokajskou oblast
Původ: velmi stará odrůda  


List: zubaté, 5 laločnaté listy střední velikosti, hladké z obou stran (podle Pomologického atlasu je mladý list na rubu pavučinovitě ochlupený, starší s ostrými štětinkami), řapíkový výkrojek otevřený

 

Hrozen: střední velikosti, válcovitý až kónický, na delší stopce



Bobule: žlutá s tenkou slupkou, masitá dužina muškátové chuti
Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní pupeny: dřevo hnědé, v kolénkách tmavší, pupeny zahrocené


 
Začátek rašení: polovina dubna, včelka zelená, lehce načervenalá, téměř bez ochlupení



Růst: bujný, vrchol hladký, zelený s hnědočerveným nádechem



Odolnost k mrazům: málo odolná
Odolnost k chorobám: náchylná na oidium a plíseň šedou. Tenká slupka náchylná na infekci ušlechtilou plísní šedou je v tokajské oblasti žádoucí (tvorba cibéb).
Odolnost proti škůdcům: hrozny jsou napadány hmyzem
Kvetení: polovina srpna
Zrání: koncem září, vysoká cukernatost (až 30
ºČNM)
Plodnost: malá
Víno: většinou se používá do směsí (Tokaj) nebo přírodní sladká vína
Poloha a půda: vyžaduje nejlepší polohy s dlouhým teplým podzimem
Podnož: SO4
Řez: vyhovuje vysoké vedení
Poznámky:

Literatura: Pomologický atlas, Kutina Josef 1991
               
Vinohradníctvo Jaša B. a kol. 1966
zpět na hlavní stránku
doplňky, opravy, připomínky:
autor: Ján Matiašovic
         David Urbásek