Muškát
žlutý
s
určením této odrůdy si nejsme jistí
Synonyma: v různých zemích mnoho synonym; Muscat
belyj, Muscat ljunel,
Chungi, Gelber Muscateller, Sárga muskotály ....
Zápis v LRO: od 1941 do rozdělení Československa,
dnes jen na Slovensku
pro Tokajskou oblast
Původ: velmi stará odrůda
List: zubaté, 5 laločnaté listy
střední velikosti, hladké z
obou stran (podle Pomologického atlasu je mladý
list na rubu
pavučinovitě ochlupený, starší s
ostrými štětinkami), řapíkový výkrojek otevřený
Hrozen: střední velikosti, válcovitý
až kónický, na delší stopce
Bobule: žlutá s tenkou slupkou, masitá dužina
muškátové chuti
Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní pupeny: dřevo
hnědé, v kolénkách
tmavší, pupeny
zahrocené
Začátek rašení: polovina dubna, včelka
zelená, lehce načervenalá, téměř
bez ochlupení
Růst: bujný, vrchol hladký, zelený s
hnědočerveným nádechem
Odolnost k mrazům: málo odolná
Odolnost k chorobám: náchylná na
oidium a plíseň šedou. Tenká slupka
náchylná na infekci ušlechtilou
plísní šedou je v
tokajské oblasti žádoucí (tvorba
cibéb).
Odolnost proti škůdcům: hrozny jsou napadány
hmyzem
Kvetení: polovina srpna
Zrání: koncem září,
vysoká cukernatost (až 30 ºČNM)
Plodnost:
malá
Víno: většinou se používá
do směsí (Tokaj) nebo přírodní
sladká vína
Poloha a půda: vyžaduje nejlepší polohy s
dlouhým teplým podzimem
Podnož: SO4
Řez: vyhovuje vysoké vedení
Poznámky:
Literatura: Pomologický
atlas, Kutina Josef 1991
Vinohradníctvo
Jaša B. a kol. 1966
zpět
na hlavní
stránku
doplňky, opravy,
připomínky:
autor:
Ján Matiašovic
David Urbásek