Muškát
moravský
Synonyma: Mopr,
Moravský muškát
Zápis v LRO: od roku 1987 jako Mopr, od 1991 jako Moravský
muškát, od 1993 jako Muškát
moravský
Původ:
Muškát Ottonel x
Prachtraube, vyšlechtil V. Křivánek v
Polešovicích
List: kulatý, mělce 5 laločnatý, hladký, řapíkový výkrojek většinou otevřený
Hrozen: střední až větší,
hustý
Bobule: žlutozelená s ojíněním,
dužina polomasitá,
muškátové chuti
Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní
pupeny:
krátká internodia,
světle hnědé dřevo, zavalité,
špičaté pupeny
Začátek rašení: koncem dubna,
včelka ochlupená, okraje lístků
narůžovělé
Růst: vrchol žlutozelený s bronzovým
odstínem, ochlupený, bujný růst,
krátká internodia, hodně zálistků
Odolnost k mrazům:
dobrá
Odolnost k chorobám: slabá k peronospoře
Odolnost proti škůdcům: napadána
sviluškami a roztoči
Kvetení: kvete postupně, v polovině června,
nesprchá
Zrání: dozrává koncem
září, je potřeba sklízet podle obsahu
kyselin,
které se přezráním
ztrácí
Plodnost: vysoká, 10-15 t/ha
Víno: aromatická vína
Poloha a půda: plastická odrůda, suchá půda
oslabuje růst a snižuje
kvalitu hroznů
Podnož: K5BB, bujně rostoucí
Řez: vyhovuje vysoké vedení
Poznámky: na rozlohu vinic zatím
nejúspěšnější
domácí novošlechtění
Literatura: Pomologický
atlas,
Kutina Josef 1991
Vinohradnictví - odrůdy révy vinné,
Pavloušek P., MZLU 1999
Ampelografická charakteristika podle European Vitis Database: Muškát Moravský
zpět
na hlavní
stránku
doplňky, opravy,
připomínky:
autor:
Ján Matiašovic