Isabella
Synonyma:
Jahodový
hrozen, Captraube
Zápis v LRO: ne
Původ:
pravděpodobně hybrid Vitis labrusca x Vitis vinifera z USA,
podobá se V.
labrusca
List:
střední až velký,
většina listů má laloky jen naznačené,
na spodní straně je list silně
ochlupený, stříbřitý s
hnědým podkladem, řapíkový výkrojek široce otevřený
Hrozen:
střední až malý,
řídký
Bobule: velké, tuhá červená slupka, slizká až masitá dužina, výrazná chuť liščiny
Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní pupeny: hladké, tmavě červené
Začátek
rašení: první polovina dubna, včelka
velmi silně ochlupená,
červenobílá, mladé výhony
jsou načervenalé až nahnědlé, silně
ochlupené
Růst: střední až bujný
Odolnost k mrazům: dobrá
Odolnost k chorobám: nevyžaduje chemickou ochranu
Odolnost proti škůdcům: slabší k fyloxéře
Kvetení:
Zrání: koncem září, cukernatost 15-17 ºČNM, málo kyselin
Plodnost:
Víno: pro člověka nezvyklého na "samorodáky" prakticky nepitelné pro velmi silnou liščinu
Poloha a půda:
Podnož: neroubuje se, ale řízky špatně koření
Řez: lze
najít ve starých vinicích
vedených na hlavu
Poznámky: S vínem z této odrůdy jsem se setkal jen jednou v životě, i hrozny jsou většinou lidí odmítány pro velmi silnou pachuť liščiny. V Evropě se začala rozšiřovat před révokazovou kalamitou a je jejím možným zdrojem.
Literatura:
Ekologické
vinohradnictví, Sedlo J. 1994
zpět
na hlavní
stránku
opravy, připomínky:
autor: Ján
Matiašovic
David Urbásek