Irsay Oliver
Synonyma: Muscat
Oliver, Zolotistyj rannij
Zápis v LRO: 1975
Původ: Bratislavské bílé x
Čabanská perla, vyšlechtil Pál Kocsis
r.
1930 v Maďarsku
List: středně
velký, většinou 5-ti
laločnatý, hladký, řapíkový výkrojek lyrovitý, otevřený
Hrozen: velký, často na dlouhé
stopce, kónický
Bobule: kulaté, středně velké,
žluté, sladké, výrazné
muškátové aroma
Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní pupeny: hnědé
dřevo s dlouhými internodii,
špičaté pupeny
Začátek rašení: druhá
polovina dubna, včelka zelenobílá,
ochlupená
Růst: dlouhá internodia, vrchol téměř
hladký, zelený, stonek z
jedné strany načervenalý
Odolnost k mrazům: slabší, zejména k
jarním mrazům
Odolnost k chorobám: citlivá na peronosporu, ale
vzhledem k dlouhým
internodiím jsou keře řídké a dobře se
ošetřují postřikem
Odolnost proti škůdcům: zralé hrozny jsou
lákavé pro hmyz
Kvetení: začátkem června
Zrání: rané, koncem srpna až
začátkem září
Plodnost: 5-9 t/ha
Víno: vysoce aromatické s
nižším obsahem kyselin
Poloha a půda: doporučují se teplé polohy a
lehčí, ale úrodná půda
Podnož: K5BB, bujně rostoucí
Řez: vyhovuje vysoké vedení
Poznámky: výborná i jako
stolní odrůda, u nás se většinou
zpracovává na
vynikající burčák
Literatura: Vinohradnictví - odrůdy révy
vinné, Pavloušek P., MZLU 1999
Pomologický
atlas,
Kutina Josef 1991
Další stránka s popisem.
zpět
na hlavní
stránku
doplňky, opravy,
připomínky:
autor:
Ján Matiašovic
David Urbásek