Erilon
Synonyma: L-3-9-25
Zápis v LRO: ne
Původ: (Frankovka x
Cabernet Franc
6/76) x (Merlot x S 13666), sdružení Resistant, Morava
List: středně
velký až velký, hrubý, laloky
většinou málo výrazné,
rub ochlupený, řapíkový
výkroj mírně překrytý
Hrozen: středně
velký až velký, kónický až
křídlatý.
Bobule:
kulatá,
střední velikosti, v plné zralosti tmavě
žlutá,
na osluněné straně až hnědá. Slupka
pevná,
dužina řídká. Výrazná
kořenitá
chuť. Při přezrání je zbarvena do hněda,
mdlé chuti bez
kyselin a aroma.
Semeno:
Jednoleté dřevo: vroubkované, světlé, šedavě hnědé.
Zimní pupeny:
Začátek
rašení: 2-4
týden dubna, včelka narůžovělá
Růst:
bujný, vrchol ochlupený,
načervenalý
Odolnost k mrazům: k zimním mrazům slabší než ryzlink vlašský.
Odolnost k
chorobám: na základě 10-ti letého pozorování je citlivost k perenospóře
na úrovni evropských odrůd nebo jen málo zvýšená. K
oidiu je odolnost dobrá. K plísni šedé jen
střední odolnost, v sušších místech jsou hrozny řidší a k plísni šedé
mají odolnost dobrou.
Odolnost proti
škůdcům: odrůda je náchylná na erinózu (plstnatost) - inspirace pro
název?
Kvetení:
Zrání: koncem září, při přezrání ztrácí kyseliny, 18-20 ºČNM.
Plodnost: vysoká.
Víno: velmi náchylné na oxidaci už při kvašení. Výrazná kořenitá až kopřivová vůně i chuť.
Poloha a půda: vyhovují sušší polohy, kde se omezí velmi bujný růst a méně husté hrozny jsou dobře odolné k plísni šedé.
Podnož:
Řez: plodí i na krátkém dřevě.
Poznámky:
Plodná odrůda se zvýšenou odolností
k chorobám. Víno má aroma typu
Sauvignon. Pro jeho dobrou kvalitu bude
nutno zvládnout agrotechniku (zatížení
keřů), odhad optimální
aromatické zralosti a reduktivní technologii
zpracování vína.
Literatura:
http://genbank.vurv.cz
zpět
na hlavní
stránku
opravy, připomínky:
autor: Ján
Matiašovic