Čabanská perla
Synonyma: Perle von Csaba
Zápis v LRO: ne
Původ: Bronnerstraube x Muškát Ottonel, Maďarsko
List: střední velikosti, nevýrazné
laloky, řapíkový výkrojek lehce uzavřený, list na rubu hladký
Hrozen: střední velikosti, středně hustý
Bobule: žlutozelené až žluté,
příjemná
muškátová chuť, při
přezrání
slábne muškátové aroma,
velmi sladké, částečně masitá dužina
Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní pupeny:
Začátek rašení: první
polovina dubna, včelka ochlupená s načervenalými
okraji lístků
Růst: růst spíš střední než
bujný, vrcholek jen slabě ochlupený,
lístky
červenožlutozelené, stonek zelenočervený
Odolnost k mrazům:
dobrá k zimním,
slabá k jarním
Odolnost k chorobám: citlivá na peronosporu i
oidium
Odolnost proti škůdcům: hrozny jsou napadány
vosami
Kvetení:
Zrání: velmi rané, v polovině až
koncem srpna
Plodnost: dobrá
Poloha a půda: v teplých polohách se
uplatní rané zrání, jinak
asi
dozraje skoro všude
Podnož:
Řez:
Poznámky: dnes již zanikající
stolní odrůda, dříve také
moštová pro
vína s muškátovým buketem
Literatura: Vinohradníctvo
Jaša B. a kol. 1966
Další stránka s popisem.
zpět
na hlavní
stránku
doplňky, opravy,
připomínky:
autor:
Ján Matiašovic
David Urbásek