Muškát Ottonel
Synonyma:
Zápis v LRO: 1952
Původ: pravděpodobně semenáč Chrupky, vyšlechtil roku 1852 Robert
Moreau (Francie)
List: středně velký až malý, zvlněný, trojlaločnatý až
pětilaločnatý.
Řapíkový výkrojek je uzavřený. Na rubu list hladký,
žilky štětinaté.
Hrozen: malý až
středně
velký, válcovitý, někdy s postranním křidélkem, středně hustý
Bobule: zelenožlutá, malá, kulatá. Dužina je
řídká, muškátové chuti.
Semeno:
Jednoleté dřevo: červenohnědé až tmavohnědé
Zimní pupeny: zahrocené
Začátek
rašení: pozdní, včelka mírně ochlupená, červenozelená
Růst: slabý, ve výživných půdách střední, vrchol letorostu hladký,
hnědočervenozelený
Odolnost k mrazům:
dobrá až velmi dobrá
Odolnost k chorobám: slabá k peronospoře, k oidiu a plísni šedé o něco
lepší, v mokrých a vápenitých půdách citlivá na chlorózu
Odolnost proti škůdcům: dobře vyzrálé hrozny jsou atraktivní pro vosy
Kvetení: pozdní, v některých ročnících sprchává
Zrání: konec září
Plodnost: střední až malá, kolísavá
Víno: víno je ceněné pro velmi jemné muškátové aroma, je považované za nejkvalitnější muškátové víno
Poloha a půda: méně náročná na polohu, ale náročná na půdu. Půda musí
být hluboká, úrodná, s malým obsahem vápníku, dobře zásobená vodou, ale
ne přemokřená. Také nesnáší sucho.
Podnož: SO4, Cr2
Řez: dlouhý na vysokém vedení
Poznámky: Muškát Ottonel je na Moravě nahrazován Muškátem Moravským.
Literatura: Ampelografia Slovenska, D.
Pospíšilová 2005
Encyklopedie révy vinné, P.
Pavloušek 2007
zpět
na hlavní
stránku
doplňky, opravy,
připomínky:
autor: Ján Matiašovic