Marquette
zpět na hlavní stránku
Synonyma: MN 1211
Zápis v LRO: ne
Původ:
MN 1094 x Ravat 262, University of Minnesota, USA, křížení v roku 1989



List: středně velký, hladký, trojlaločnatý až slabě vykrajovaný. Řapíkový výkrojek otevřený. Na rubu list hladký, žilky mírně štětinaté. Listové řapíky načervenalé.

  

Hrozen: malý, kónický s malými raménky, středně hustý až hustý



Bobule: tmavě modrá s voskovým ojíněním, malá, kulatá. Dužina je částečně masitá, neutrální chuti, cukernatost moštu 22-24 °NM, vyšší kyseliny
Semeno:
Jednoleté dřevo: šedočervené



Zimní pupeny:
Začátek rašení: raný, dobrá plodnost podoček
Růst: růst pravokořenných keřů je středně intenzivní, na SO4 lépe rodí, růstový vrchol slabě ochlupený, světle zelený s bronzovým nádechem, růst vzpřímený, keře se nezahušťují, málo náročná na zelené práce



Odolnost k mrazům: velmi dobrá odolnost k zimním mrazům, údajně zvládá až -35 °C
Odolnost k chorobám: dobrá až velmi dobrá k perenospóře, oidiu, černé hnilobě i botrytidě, v USA se pěstují pravokořenné keře
Odolnost proti škůdcům: dobrá
Kvetení: středně pozdní
Zrání: polovina až konec září
Plodnost: střední, na SO4 vysoká
Víno: doporučená doba macerace 7-8 dní, doporučuje se malolaktická fermentace, barva vína středně intenzívní, víno středně tělnaté, aroma třešní až černého rybízu, komplexní
Poloha a půda: méně náročná na polohu, odrůda by mohla být vhodná do podmínek jižní Moravy a Slovenska
Podnož: vhodné středně vzrůstné podnože
Řez: vyhovuje řez na tažně
Literatura: http://mnhardy.umn.edu/varieties/fruit/grapes/marquette

zpět na hlavní stránku
doplňky, opravy, připomínky: 
autor: Ján Matiašovic