Marquette
Synonyma: MN
1211
Zápis v LRO: ne
Původ: MN 1094 x Ravat 262,
University of Minnesota, USA, křížení v roku 1989
List: středně velký, hladký, trojlaločnatý až slabě vykrajovaný. Řapíkový
výkrojek otevřený. Na rubu list hladký, žilky mírně štětinaté. Listové
řapíky načervenalé.
Hrozen: malý, kónický s malými raménky, středně hustý až hustý
Bobule: tmavě
modrá s voskovým ojíněním, malá,
kulatá. Dužina je částečně masitá, neutrální chuti, cukernatost moštu
22-24 °NM, vyšší kyseliny
Semeno:
Jednoleté dřevo: šedočervené
Zimní pupeny:
Začátek rašení: raný, dobrá
plodnost podoček
Růst: růst pravokořenných keřů je středně intenzivní, na SO4 lépe rodí,
růstový vrchol slabě ochlupený, světle zelený s bronzovým nádechem, růst
vzpřímený, keře se nezahušťují, málo náročná na zelené práce
Odolnost
k mrazům: velmi dobrá odolnost k zimním mrazům, údajně zvládá až -35 °C
Odolnost k chorobám: dobrá až velmi dobrá k perenospóře, oidiu, černé
hnilobě i botrytidě, v USA se pěstují pravokořenné keře
Odolnost proti škůdcům: dobrá
Kvetení: středně pozdní
Zrání: polovina až konec září
Plodnost: střední, na SO4 vysoká
Víno: doporučená doba macerace 7-8 dní, doporučuje se malolaktická
fermentace, barva vína středně intenzívní, víno středně tělnaté, aroma
třešní až černého rybízu, komplexní
Poloha a půda: méně náročná na polohu, odrůda by mohla být vhodná do
podmínek jižní Moravy a Slovenska
Podnož: vhodné středně vzrůstné podnože
Řez: vyhovuje řez na tažně
Literatura:
http://mnhardy.umn.edu/varieties/fruit/grapes/marquette
zpět na hlavní
stránku
doplňky, opravy, připomínky:
autor: Ján Matiašovic