Hibia
Synonyma: BV-34-14-1
Zápis v LRO: ne
Původ: Hibernal (Seibel 7 053 x Ryzlink rýnský) x Bianca (SV 12375 x
Bouvierův hrozen), šlechtitel
M. Michlovský a kol.
List: středně velký, puchýřnatý, trojlaločnatý až celokrajný.
Řapíkový výkrojek lyrovitý, otevřený. Na rubu list slabě ochlupený a žilky
mírně štětinaté.
Hrozen: malý až středně velký, kuželovitý, středně hustý
Bobule: zelenožlutá,
malá, kulatá. Dužina je
rosolovitá, velmi dobré chuti, velmi atraktivní pro vosy a sršně.
Cukernatost moštu 18-25 °NM při obsahu kyselin 8-11 g/l.
Semeno:
Jednoleté dřevo a zimní pupeny: reví hnědé, čárkované, pupeny zahrocené
Začátek rašení: střední, včelka ochlupená, zelenobílá s červenými okraji
mladých lístků
Růst: střední až bujný, mladý vrchol světle zelený s jemně bronzovým
nádechem
Odolnost k mrazům: velmi dobrá
Odolnost k chorobám: dobrá až velmi dobrá k perenospoře i oidiu, velmi
malá k botrytidě. Hrozny jsou velmi náchylné k hnití.
Odolnost proti škůdcům: dobře vyzrálé hrozny jsou atraktivní pro vosy
Kvetení: středně pozdní
Zrání: polovina září, dosahuje vysoké cukernatosti (běžně 24-26 NM)
Plodnost: střední, pravidelná
Víno: z dobře vyzrálých hroznů velmi dobré, tělnaté víno s květinovým
buketem přecházejícím do tónů žlutého ovoce. Hrozny jsou velmi chutné.
Poloha a půda: méně náročná na polohu
Podnož: vhodné středně vzrůstné podnože
Řez: dlouhý i krátký
Poznámky: Velkým nedostatkem odrůdy je téměř každoroční hnití hroznů.
Děkuji panu Oldřichu
Řezáčovi za umožnění fotografovat v jeho vinici.
Literatura: Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd
révy, Sotolář Radek, viz linky
zpět na hlavní
stránku
doplňky, opravy, připomínky:
autor: Ján Matiašovic