Muškát Ottonel
zpět na hlavní stránku
Synonyma: 
Zápis v LRO: 1952
Původ: pravděpodobně semenáč Chrupky, vyšlechtil roku 1852 Robert Moreau (Francie)


List: středně velký až malý, zvlněný, trojlaločnatý až pětilaločnatý. Řapíkový výkrojek je uzavřený. Na rubu list hladký, žilky štětinaté.

   

Hrozen: malý až středně velký, válcovitý, někdy s postranním křidélkem, středně hustý

Bobule: zelenožlutá, malá, kulatá. Dužina je řídká, muškátové chuti.



Semeno:
Jednoleté dřevo: červenohnědé až tmavohnědé



Zimní pupeny: zahrocené
Začátek rašení: pozdní, včelka mírně ochlupená, červenozelená



Růst: slabý, ve výživných půdách střední, vrchol letorostu hladký, hnědočervenozelený



Odolnost k mrazům: dobrá až velmi dobrá
Odolnost k chorobám: slabá k peronospoře, k oidiu a plísni šedé o něco lepší, v mokrých a vápenitých půdách citlivá na chlorózu
Odolnost proti škůdcům: dobře vyzrálé hrozny jsou atraktivní pro vosy
Kvetení: pozdní, v některých ročnících sprchává
Zrání: konec září
Plodnost: střední až malá, kolísavá
Víno: víno je ceněné pro velmi jemné muškátové aroma, je považované za nejkvalitnější muškátové víno
Poloha a půda: méně náročná na polohu, ale náročná na půdu. Půda musí být hluboká, úrodná, s malým obsahem vápníku, dobře zásobená vodou, ale ne přemokřená. Také nesnáší sucho.
Podnož: SO4, Cr2
Řez: dlouhý na vysokém vedení
Poznámky: Muškát Ottonel je na Moravě nahrazován Muškátem Moravským.

Literatura: Ampelografia Slovenska, D. Pospíšilová 2005
               
Encyklopedie révy vinné, P. Pavloušek 2007

zpět na hlavní stránku
doplňky, opravy, připomínky:
autor: Ján Matiašovic